Tisza-tó színtiszta természet

A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, emberléptékű, tömegeket távol tartó, megfizethető, dinamikusan fejlődő vízparti kirándulóhely, mely a természeti értékek egyedi bemutatására építve különleges élménykoktélt jelent az utazóknak.

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, 127 km2-nyi területével más tóval nem hasonlítható össze: változatos felszíne mozaikos tájával egy igazi vadvízország az Alföld közepén. Számtalan sziget, régi idők holtágai, zabolátlanul fejlődő ártéri erdők, érintetlen mocsarak teszik változatossá. Hínármezők, határtalan nyíltvizek, szűk öblítőcsatornák, sekély öblözetek és a folyó különleges ötvözete, mely elvarázsolja az idelátogató kirándulót, fotóst, természetjárót vagy horgászt.

A változatos életterek kedveznek a halaknak, a gazdag halfauna kedvez a madárvilágnak.

A Tisza-tó északi öblözetei, a Tisza-tavi Madárrezervátummal a Hortobágyi Nemzeti Park fokozottan védett bemutató területeihez tartozik, melyet időben és térben korlátozásokkal látogathatunk.

A tó középső területe a klasszikus ökoturizmus és horgászturizmus színhelye. Európa legnagyobb tündérrózsa és tündérfátyol mezői, a tavasszal és ősszel vonuló madarak ezrei, különlegességek a madárvilágból, felfedezésre váró lagúnák, pallóutas tanösvények, kalandpark, ártéri sétaút vár a túrázókra! Áprilistól késő őszig a Tisza-tó nyári vízszintjénél a 15 kikötő bármelyikéből csónakokkal indulhatunk útnak a Tisza-tó vadregényes vízi világának megismerésére.

Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás" élménye. A választás azonban egyre nehezebb, hiszen a kínálat szinte végtelen: a 45 perces rövid körtúrától a 8 órás nagy ornitológiai túrákig, a hajnali, a vízben álló gémeskúthoz vezető napfelkelte túrától, a romantikus naplemente túráig, az elárasztott falu legendáját feltáró Óhalászi-emlékek bejárásától, a Hódvárakhoz vezető kirándulásig rengeteg programot kínálnak.

A Tisza-tó attól is különleges, hogy az egyetlen olyan álló édesvíz Európában, ahol megengedett a benzinüzemű motoros csónakok használata. Ezt igazán a vízisport szerelmesei tudják élvezni a tó déli öblözetében, az Abádszalóki- öbölben.

A Tisza-tó a síkvidéki kerékpározás európai központja, eszközparkjával és a négy méter magasan futó, folyamatos természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gátkoronával páratlan élményeket kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 szabadstrandon  is fel tudnak frissülni.

Az Európai Bizottság 2010-ben ezt a térséget „Kiváló Európai Desztináció"-nak nyilvánította és, Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja" címet adományozta a Tisza-tónak.

Ezt koronázta meg a 2012 tavaszán Poroszlón megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum látogatóközpont és témapark, mely Európa legnagyobb, 1 millió literes édesvízi akváriumrendszerével kiváló célpontja az osztálykirándulásoknak és a családi üdüléseknek egyaránt.