Bolygóvadászat Kecskeméten

Kecskeméten köztéri szobrok formájában található meg a Naprendszer méret-, és távolságarányos modellje. A szobrok mentén a Városházától a Planetáriumig 3,3 milliárdszoros kicsinyítésben nézhetjük meg a Nap és az (ezredfordulón ismert) bolygói méret- és távolságarányos modelljét.

Mindegyik szobornál megjelenik a Nap kicsinyített mérete, s ezen a nagy gömbön kell megkeresni a hozzá képest kicsi bolygó-makettet. A „Naptól a Marsig" az „égitestek" még elférnek a Városháza mellett, de a többi szobrot sokkal távolabb kell keresni! A bolygóvadászatot a Planetárium honlapjáról letölthető térkép segíti.

A bolygóvadászat végére eljutunk a Kecskeméti Planetáriumig, ahol "lehozzák nekünk a csillagokat". A kupolára vetített csillagos égbolton megszemélhetjük az égitestek mozgását és megcsodálhatjuk az űrszondák által készített színes közelképeket illetve a világ legjobb távcsöveivel fényképezett égitesteket.

A planetáriumi vetítőgéppel be tudják mutatni az Egyenlítőtől az Északi-sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos eget. A Föld forgását szimulálva felgyorsítható az idő, sőt az is bemutatható, milyen egy űrhajóban lenni.

Az egyéni érdeklődők számára minden szombaton 15 órától gyermekműsort (3-10 év), 16 órától 3D filmvetítést, 17.00 órától pedig a nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek előadást tartanak. Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján bármikor (hétvégén, ünnepnap, akár éjszaka is) fogadnak.3%BAra/2300645a-5550-4c1a-bc9c-0ff69000045f?t=1401197057079